İslami Oteller için 2021 yılı turizm sezonunu değerlendirmeden önce 2020 yılını değerlendirmekte fayda var. 2020 yılında yaşanan bu kriz, tüm turizm tesisleri ve İslami Oteller için, Dünya turizm tarihinde eşi benzeri görülmemiş büyüklükte meydana geldi. Bizim yaşlarımızda ki turizmciler böyle büyük bir krizi görmeyi bırakın duymadı bile. Turizm tesislerinin nerdeyse yüzde 50’si hiç açılamadı. Açılabilenlerin de açılış tarihleri Temmuz ve Ağustos aylarını buldu ve bir çoğu istediği doluluğu yakalayamadı. İslami Otellerde de bu durum değişmedi. Hiç açılamayan Muhafazakar Oteller oldu. Açılan İslami Otellerin Temmuz dolulukları yüzde 25-30 seviyelerinde kaldı. Ağustos ve Eylül aylarında ise yüzde 50 doluluk ancak sağlanabildi. Bütün turizm tesislerinde olduğu gibi İslami Otellerde de istenen fiyatlardan pazarlanamadı tesisler.
2020 yılında bir önce ki yıla göre yaklaşık yüzde 76 oranında bir kayıp yaşandı turist sayısında. Tabi tüm turizm tesislerinde ve İslami Otellerde de aynı düşüş söz konusu oldu. Yani ülke turizmi dibi gördü. Sanırım ve umarım 2020 yılı gibi bir sezon bir daha hiç yaşanmayacak, görülmeyecek. Bir çok turizm çalışanı turizmden soğudu ve başka sektörlerde işler buldu. Muhtemelen bu çalışanların bir kısmı yeniden turizm sektörüne dönmeyecek. Bu da zaten yeterince personel bulmakta zorlanan turizm tesisleri için çok büyük bir problem. Yani kalifiye personel bulmayı bırakın, sanırım tecrübesiz personel bulmakta bile zorlanacağız artık. Tabi turizm çalışanlarına da hak vermek lazım. 12 ayın 6-7 ayı iş bulup geriye kalan 5-6 ayda ise işsiz bırakan, inişli çıkışlı bir sektörde, sıradan maaşlarla kimse çalışmak istemez.
Peşinen söyleyeyim, 2021 yılı tüm turizm tesisleri ve İslami Oteller için güzel bir yıl olacak. Belki sezon açılışı ve yoğunluğu yaşamamız çok erken olmayacak, ama dibi görmüş, en kötüsünü yaşamış bir sektör için daha büyük ve yeni bir mani çıkmazsa güzel olacak. Yurt içinde ve yurt dışında artık insanlar çok sıkıldı. Büyük şehirlerde insanlar kafayı sıyırdı neredeyse. Çocuklar sıkıntıdan ağlıyor.
Pandeminin etkisi devam edecek muhtemelen, tamamen bitmesi 2022 yılını bile geçecek. Ama biz İslami Oteller ve tüm turizmciler olarak en kötüsünü yaşadık ve neler yapacağımızı çok iyi biliyoruz. 2020 yılı Haziran ayında bile ne yapacağımızı, tesisleri açıp açamayacağımızı, açsak bile nasıl hizmet edeceğimizi bilmiyorduk. Hijyeni nasıl sağlayacağız, personellerimizi ve misafirlerimizi nasıl koruyacağız, açık büfeyi nasıl çıkarıp nasıl servis edeceğiz. Bunların hepsi bütün turizmciler ve İslami Oteller için de büyük bir muammaydı. Çok şükür bu bilinmezliklere Türk turizmcisinin esnek ve çabuk uyum sağlayabilen özellikleri sayesinde hızlıca alışıldı ve turizm tesislerimizde pandemi nedeni ile çok büyük bir sıkıntı yaşanmadı.
2021 yılında ise Haziran ayının ortalarından itibaren büyük bir talep bizi bekliyor. İnsanlar sıkıldı, denizi kumu güneşi özledi. Tesisler burunlarında tütüyor. Ah bir gitsem, deniz kokusunu içime çeksem, uzansam güneşin altına, yudumlasam içeceğimi, inanın bunun hayalini kuruyorlar. Bu nedenle çok ümitliyim 2021 yılından, evet şuana kadar çok kayda değer bir erken rezervasyon talebi ile karşı karşıya değiliz. Ancak tarihi, vakti geldiğinde, yani güneş biraz daha ısıttığında, yaz ayları yüzünü gösterdiğinde mecbursunuz gelmeye ey misafirlerimiz! Geçen sene bir kısmınız kaçtı, kurtuldu elimizden ama bu yıl hiç şansınız yok hiç. Buradayız biz, sizler için bekliyoruz, hazırlıklar yapıyoruz. Bu yıl çok bilendik çok, çok iyi hizmet edeceğiz sizlere. O kadar ki yemeyen misafirlerimize kendi ellerimizle yediricez. Hanimiş benim ballı lokmam, hanimiş kuzum, hadi aç şu son lokmayı da at ağzına. Bak uçak geliyor uçak…
Şaka bir yana, Avrupalı misafirlerde ciddi bir tasarrufta söz konusu oldu pandemi sürecinde. İnsanlar paralarını harcayamadı, birikti hesaplarda. Dünya belki de paranın en bol olduğu dönemi yaşıyor. Avrupa Merkez Bankası ve Fed sürekli para bastı ve pompaladı piyasalara. Bakmayın ülkemizde olmadığına, Avrupalının, Amerikalının hesaplar dolu.
Turizmcinin hayalleri bunlar. Ancak 2021 yılında turizmcileri ve İslami Otelleri bekleyen başka bir sıkıntı var ki, onunla baş etmesi de hayli zor. 2021 yılında gıda ve gıda dışındaki tüm sarf malzemelerinin fiyatları oldukça yüksek olacak. Bir de bu duruma turizm tesislerinin tedarikçilerden yoğun talebi eklenince muhtemelen ihtiyacımız olan ürünleri temin etmekte çok zorlanacağız. Turizm tesisleri ihtiyaç duydukları ürünleri muhtemelen çok yüksek fiyatlara temin edebilecekler. Bu durumda otellerin karlılığını ciddi manada düşürecek. Devletimizin ve Turizm Bakanlığımızın bununla ilgili çok ciddi tedbirler alması ve yaz aylarında yaşanacak muhtemel fiyat artışları için planlama yapması gerekecektir.
Bütün bunların eşliğinde tüm İslami Oteller ve Türk Turizmi için güzel bir sezon dileklerimizle…